Klantenbeoordeling 8.5
Grote voorraad auto's
Hoge korting op onderhoud

Vandaag open: 08:00 - 18:00 uur
Tel. klantenservice: 055 521 28 09

Drie oorzaken waarom je airco stuk gaat

Een goedwerkende airco is onmisbaar voor iedere auto. Door het gebruik van de airco bestaat er ook een kans dat de airco stuk gaat. Bekijk hieronder de 3 belangrijkste oorzaken waarom je airco stuk kan gaan.

1. Jaarlijks gaat tot 10 % van het koudemiddel verloren.

Doordat slangen en de verbindingen van de aircoleidingen nooit 100% lekdicht zijn, verliest je aircosysteem tot 10% van het koudemiddel op natuurlijke wijze. Hierdoor wordt het koelvermogen van je airco al na drie jaar merkbaar minder.

2. De olievoorziening van de compressor kan niet langer worden gegarandeerd.

Wist je dat het koudemiddel dat door de airco circuleert dient als transportmedium voor de eveneens in het systeem aanwezige olie? Deze olie heeft de airconditioningcompressor nodig voor de smering. Wanneer het systeem te weinig koudemiddel bevat, wordt de compressor onvoldoende gesmeerd. Dit kan ertoe leiden dat je compressor kapot loopt. De kosten die hiermee gepaard gaan kunnen wel tot € 1.250,- oplopen!

3. Door vocht in het systeem kunnen dure reparaties noodzakelijk zijn.

Het koudemiddel neemt via de slangen vocht op van buiten. Een deel van dit vocht kan worden vastgehouden door de filterdroger van de airconditioning. De verzadigingsgraad is echter na 2 jaar bereikt. Wanneer de droger niet regelmatig wordt vernieuwd, kan het hoge vochtgehalte in het systeem corrosie veroorzaken. Dit resulteert in overmatige slijtage en mechanische beschadiging van de systeemonderdelen. Ook bestaat het gevaar dat het expansieventiel bevriest. Dit kan leiden tot ernstige bedrijfsstoringen of zelfs tot het uitvallen van de airco-installatie.

serviceactie_banner-gratis-airco-web

René Eickhof

Schrijver van dit blog

Naast het aansturen van Autohuis Eickhof deelt René graag zijn kennis van auto's. Daarom schrijft hij regelmatig blogs over tal van onderwerpen die te maken hebben met gebruik, onderhoud, de werking en het (ver)kopen van auto's. Dus wil je meer leren over je auto, volg dan René's autotips blog!