Klantenbeoordeling 8.5
Grote voorraad auto's
Hoge korting op onderhoud

Vandaag open: (Enkel verkoop) 09:00 - 16:00 uur
Tel. klantenservice: 055 521 28 09

Voorkom hoge reparatiekosten van je airco

Een niet werkende airco, het kan even schrikken zijn. Als er te weinig koudemiddel in de airco aanwezig is, kan dit leiden tot een defecte aircopomp (die al snel € 800,- kost).  En een lekke of verstopte condensor kost al snel €400 ,-. Om hoge kosten voor de airco te vermijden is het dus verstandig om de airconditioninginstallatie jaarlijks te laten controleren.

Het oerwoud van begrippen

Autobedrijven hanteren verschillende termen als het gaat over het controleren van je airco. Wat betekenen nou eigenlijk de begrippen –check, -service, -onderhoud en –test? Een aircocheck of aircotest (jaarlijks) omvat de controle van bepaalde parameters, zonder het vervangen van koudemiddel. Een aircoservice of airco-onderhoud (1x in de 2 jaar) omvat een complete controle, inclusief het vervangen van koudemiddel en diverse onderdelen. De begrippen „check“ en „test“ kunnen evenals „service“ en „onderhoud“ als gelijk worden beschouwd.

Prijsverschillen per bedrijf

Gezien het bovenstaande is het begrijpelijk dat per bedrijf totaal verschillende prijzen worden gehanteerd. Je moet dus goed opletten welke werkzaamheden uitgevoerd worden. De veel gebruikte begrippen check, test, service en onderhoud zijn niet uniform. Hierdoor ontbreken bij diverse garagebedrijven nogal eens werkzaamheden wat natuurlijk tot een gunstige prijs leidt!

Wat gebeurt er bij een airco check? (advies: jaarlijks)

 • Hoogte van de druk in het systeem meten
 • Uitstroomtemperatuur bij de middelste ventilatierooster meten
 • Interieurfilter controleren
 • Visuele controle van alle toegankelijke componenten van het aircosysteem
 • Controle op ongewenste muffe geuren in de auto

Een „check“ resp. „test“ moet jaarlijks worden uitgevoerd en dient ter controle van belangrijke parameters, zoals hoge druk, lage druk. Aan de hand hiervan kan een algemeen oordeel worden gegeven omtrent de toestand van de airconditioning en ernstige storingen kunnen eventueel direct worden herkend. Hierbij moet in ieder geval het interieurfilter worden gecontroleerd respectievelijk vervangen.

TIP Door het gebruik van de airconditioning kunnen ongewenste geuren binnen in de auto ontstaan. Regelmatig reinigen en desinfecteren van de verdamper en de ventilatiekanalen werkt afdoende!

Wat gebeurt er bij een airco onderhoudsbeurt?

 • Het koudemiddel wordt afgetapt.
 • De droger (indien aanwezig) wordt om de 2 jaar vervangen
 • Vocht wordt met een vacuümpomp uit het systeem verwijderd.
 • Alle onderdelen worden visueel gecontroleerd.
 • De verbindings- en aandrijfelementen en de bedrading van de bedieningselementen worden gecontroleerd.
 • De airconditioninginstallatie wordt opnieuw gevuld met de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid koudemiddel.
 • Het interieurfilter wordt gecontroleerd/-vervangen (jaarlijks resp. om de 15.000 km).
 • Het complete systeem wordt gecontroleerd op functioneren en dichtheid.
 • De resultaten van de afzonderlijke controlestappen worden gedocumenteerd.

 

serviceactie_banner-gratis-airco-web

René Eickhof

Schrijver van dit blog

Naast het aansturen van Autohuis Eickhof deelt René graag zijn kennis van auto's. Daarom schrijft hij regelmatig blogs over tal van onderwerpen die te maken hebben met gebruik, onderhoud, de werking en het (ver)kopen van auto's. Dus wil je meer leren over je auto, volg dan René's autotips blog!