Klantenbeoordeling 8.5
Grote voorraad auto's
Hoge korting op onderhoud

Vandaag open: 08:00 - 19:00 uur
Tel. klantenservice: 055 521 28 09

Wintersport auto checklist: klaar voor vertrek?

Deze winterperiode vertrekken weer miljoenen ski-liefhebbers naar populaire wintersportbestemmingen in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. En de meeste Nederlanders kiezen voor de auto voor het bereiken van hun bestemming. Maar waar moet je minimaal voor zorgen als je op wintersportvakantie gaat met de auto? Ik heb de belangrijkste 6 aandachtspunten voor je op een rij gezet…

Autotips van: René Eickhof

1. Kies voor goede winterbanden.

In Nederland is het in de winter niet verplicht om met winterbanden te rijden. In Oostenrijk daarentegen wel! En in Duitsland zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Een winterband biedt meer grip tijdens gladheid en verkort de remweg op een gladde weg aanzienlijk. Bespaar niet op winterbanden, goedkoop is vaak duurkoop. Een winterband kun je herkennen aan het sneeuwvlok symbool op de band.

2. Vergeet je sneeuwkettingen niet!

Sneeuwkettingen moet je meenemen op wintersport. Sommige bergpassen mag je zelfs niet oprijden als je geen sneeuwkettingen bij je hebt. Het kan geen kwaad om thuis een keertje te oefenen met het omleggen van de kettingen. Neem om de sneeuwkettingen op te leggen ook een paar oude handschoenen mee. Ik gebruik altijd mijn vloermat waar je op kunt knielen als je kettingen moet omleggen. De onderzijde van de vloermat is voorzien van een coating laag en die laat geen water door. Dat scheelt je koude handen en een natte broek. Leg sneeuwkettingen onder handbereik in de auto. Je auto uitpakken tijdens sneeuw op de bergpas is een drama! Met name de politie in Oostenrijk controleert heel streng op het gebruik van sneeuwkettingen.

3. Kies voor ruitensproeivloeistof met zeer goede anti-vries.

Zorg dat de tank met ruitensproeiervloeistof gevuld is met antivries en vorstbestendig tot -35 graden! De temperaturen in de wintersportgebieden dalen regelmatig tot onder de -20 graden. De goedkope vloeistoffen die vooral veel bij bouwmarkten en supermarkten in Nederland wordt verkocht is vaak maar tot -18 geschikt. Zodra je tijdens het rijden dan gaat sproeien bevriest de vloeistof het gelijk vast aan je voorruit, waardoor je niks meer ziet en een gevaar op de weg bent.

4. Maak je autodak altijd eerst sneeuwvrij.

Verwijder voordat je gaat rijden altijd de sneeuw van je dak. Door de temperatuur in de auto, dooit de sneeuw op het dak en als je remt glijdt er een pak sneeuw voor je voorruit. Dit leidt tot gevaarlijke situaties!

5. Laat je auto controleren voor vertrek.

Laat voor vertrek een winterinspectie uitvoeren bij de garage. We controleren dan de vloeistoffen, de accu en checken de banden ook.

6. Vergeet niet een vignet te kopen.

Als je naar Oostenrijk op vakantie gaat dan is een autobaan-vignet verplicht. Een vignet kost voor een week ongeveer 9 euro. Vignetten kun je al in Nederland kopen maar ook nog wel onderweg in Duitsland.

 

René Eickhof

Schrijver van dit blog

Naast het aansturen van Autohuis Eickhof deelt René graag zijn kennis van auto's. Daarom schrijft hij regelmatig blogs over tal van onderwerpen die te maken hebben met gebruik, onderhoud, de werking en het (ver)kopen van auto's. Dus wil je meer leren over je auto, volg dan René's autotips blog!