Naar de content
Vorige pagina

31 juli 2023

TOELICHTING VAN JE DASHBOARD: LDW

Lane Departure Warning, afgekort als LDW, is een veiligheidssysteem dat je als bestuurder waarschuwt wanneer je onbedoeld een rijstrook verlaat zónder het gebruik van je knipperlicht. De Nederlandse term voor LDW is ‘rijkstrookassistentie’.

Belijning van de weg detecteren

Rijkstrookassistentie maakt gebruik van sensoren, meestal een camera aan de voorzijde van je voertuig, om de belijning van de weg te detecteren en de positie van je voertuig ten opzichte van die lijnen te analyseren.

Zo werkt Lane Departure Warning
De camera of sensoren monitoren voortdurend de positie van je voertuig ten opzichte van de wegmarkeringen. Het systeem analyseert of je voertuig binnen de rijstrook blijft of deze (onbedoeld) dreigt te verlaten.

Als het assistentiesysteem opmerkt dat je voertuig – zonder het gebruik van het knipperlicht – de rijstrook dreigt te verlaten, krijg je als bestuurder een waarschuwing. Je kan op verschillende manieren een waarschuwingssignaal ontvangen:

  • Een waarschuwingsicoontje op het dashboard;
    • Een geluidssignaal om je attent te maken;
    • Trillingen in het stuurwiel om je aandacht te trekken.

Helpt ongevallen voorkomen

LDW is bedoeld om bestuurders te helpen bij het voorkomen van ongevallen als gevolg van onbedoeld afwijken van de rijstrook, vooral wanneer de bestuurder vermoeid is, afgeleid raakt of onoplettend is. Goed om te vermelden is dat het systeem een aanvulling is op de rijvaardigheid van jou als bestuurder. Het vervangt niet de verantwoordelijkheid om altijd alert te zijn en veilig te rijden.

Het systeem kan variëren in functies, afhankelijk van het automerk en het model van het voertuig. Sommige geavanceerdere systemen werken samen met Lane Keeping Assist (LKA). Dit systeem stuurt automatisch terug of tegen wanneer je niet op de waarschuwing reageert. Ook deze functie kun je naar voorkeur instellen.

Het kan bijvoorbeeld voor vervelende situaties zorgen wanneer je bewust uitwijkt voor een tegenligger maar daarbij je knipperlicht niet aanzet.

Niet gevonden wat je zocht?

Gerelateerd nieuws

Bekijk alle berichten

28 maart 2024

Op ons paasbest met unieke acties!

Lees verder

14 maart 2024

Thuis bij Autohuis Eickhof #15

Lees verder

14 maart 2024

Welke trekhaak aansluitingen zijn er?

Lees verder

Onze tevreden klanten

Een mooi cijfer verdien je niet zomaar. Daar moet je hard voor werken. En dat doen wij graag voor onze klanten!

Bekijk onze reviews