Naar de content
Vorige pagina

29 augustus 2023

TOELICHTING VAN JE DASHBOARD: ONDERHOUDSLAMPJE

Paniek! Is het een storing of een mededeling? Een onderhoudslampje op het dashboard van je auto kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van het specifieke symbool en het merk dat je rijdt. Bij Mazda is dat een icoontje van een sleutel, bijvoorbeeld.

Over het algemeen geeft een onderhoudslampje aan dat er regulier onderhoud nodig is of dat er een bepaalde service aan de auto moet worden uitgevoerd. Hier zijn enkele mogelijke betekenissen van een onderhoudslampje:

Olie verversen

Het onderhoudslampje kan aangeven dat het tijd is om de motorolie te verversen. Dit is een veelvoorkomende reden voor een onderhoudswaarschuwing.

Servicebeurt

Het lampje kan aangeven dat een geplande servicebeurt nodig is. Dit kan variëren van een eenvoudige controle tot een meer uitgebreide inspectie van de auto.

Remsysteem

Sommige auto’s hebben een lampje dat wijst op slijtage aan de remblokken of -schijven. Dit kan aangeven dat het remsysteem moet worden gecontroleerd.

Bandenspanning

Een onderhoudslampje kan ook aangeven dat de bandenspanning moet worden gecontroleerd en aangepast.

Filters en vloeistoffen

Het lampje kan aangeven dat het tijd is om lucht-, brandstof- of interieurfilters te vervangen, of dat er andere vloeistoffen moeten worden bijgevuld of vervangen, zoals koelvloeistof of remvloeistof.

Elektrisch systeem

Sommige onderhoudslampjes kunnen duiden op problemen met het elektrische systeem van de auto, zoals de accu of de dynamo.

Het is belangrijk om de handleiding van je specifieke voertuig te raadplegen om de exacte betekenis van het onderhoudslampje te achterhalen. Vaak geeft de handleiding gedetailleerde informatie over de verschillende waarschuwingslampjes op het dashboard en wat je moet doen wanneer ze oplichten.

Als het onderhoudslampje blijft branden of knipperen, is het raadzaam om zo snel mogelijk een servicebeurt te plannen bij een erkende autodealer of monteur om te voorkomen dat problemen verergeren.

Serviceregistratie vervalt

Daarnaast is het goed om te weten dat je serviceregistratie vervalt wanneer je niet tijdig een afspraak maakt. Op je servicegarantie zit vaak wat speling, zeker wanneer je onderhoudsbeurt binnen een jaar is of rond de 20.000 kilometer.

De mobiliteitgarantie, dat staat los van een onderhoudsbeurt, wordt niet verlengd wanneer je servicegarantie vervalt. Dit kan wel voor moeilijkheden zorgen wanneer je met pech langs de weg komt te staan.

Kortom: houd je onderhoudslampjes goed in de gaten en maak tijdig een afspraak voor een onderhoudsbeurt.

Niet gevonden wat je zocht?

Gerelateerd nieuws

Bekijk alle berichten

2 mei 2024

Thuis bij Autohuis Eickhof #16

Lees verder

2 mei 2024

Unieke voorraadacties op Subaru-modellen

Lees verder

2 mei 2024

Spectaculaire kortingen op Mazda-modellen

Lees verder

Onze tevreden klanten

Een mooi cijfer verdien je niet zomaar. Daar moet je hard voor werken. En dat doen wij graag voor onze klanten!

Bekijk onze reviews